Kontrola boli u goveda

S razvojem govedarstva i povećanjem svijesti o dobroj farmerskoj praksi liječenje boli kod goveda postaje sve prisutnija tema. Godinama su ljudi mislili da krave ne osjećaju bol. Odakle to vjerovanje?

Prepoznavanje boli kod goveda izuzetno je teško jer su oni stručnjaci u skrivanju boli i nelagode. Kako bismo malo olakšali stvari, razvijeno je nekoliko metoda za procjenu boli. Svaka metoda ima određena ograničenja, pogotovo jer se radi o neverbalnim pacijentima, ali nam daje pregled i dokazuje da govedo doista osjeća bol kao i svako drugo živo biće, ali ga izražava drugačijim intenzitetom.

Razumijevajući ovu činjenicu, moramo imati na umu da svi standardni zootehnički postupci, kao što je npr. odstranjivanje rogova, zahtijevaju multimodalni pristup kontroli boli.

Integrirani pristup

Dechra vas podržava integriranim pristupom za sveobuhvatno ublažavanje boli.

Kontrola boli u goveda - Dechra's integrirani pristup

Učinkovito liječenje boli kod goveda  ključno je za oporavak. Najlakši način za liječenje boli jest pronaći uzrok. Mnoga bolna stanja uzrokovana su pogrešnim tumačenjem potreba životinja u uvjetima držanja. Veterinari imaju ključnu ulogu u procjeni tih potreba i davanju sveobuhvatnih savjeta kako bi se povećali rezultati farme i dobrobit životinja.

Prepoznavanje nelagode ili boli kod životinje je teško i teško mjerljivo. Opći znakovi boli kod preživača su suptilni i uključuju smanjeni apetit, tupost, izbjegavanje ljudskog kontakta, povišenu tjelesnu temperaturu ili ubrzani rad srca ili disanja.

Ograničeni pristup sigurnim lijekovima za vrste koje se koriste za hranu čini učinkovito liječenje boli kod ovih životinja posebno izazovnim. Za akutnu bol povezanu s operacijom ili ozljedom, lokalni anestetici pokazali su se kao najbolji kompromis između sigurnosti hrane i učinkovitosti. Dechra je predana pružanju inovativnih rješenja kako bi učinkovita, ali praktična kontrola boli bila dostupna životinjama koje se koriste za hranu.

Mjere kontrole boli

Dechra je posvećena pružanju podrške veterinarima  za provođenje mjera kontrole boli na životinjama koje se koriste za hranu.

Za više informacija preuzmite brošuru koju je sastavila Theresa Tschoner, dr.med.vet.

keyboard_arrow_up