Disfuncija srednjeg režnja hipofize: PPID

Što je PPID?


Bolest koja se često javlja u starijih konja i ponija. 

Cushingova bolest konja, danas poznatija kao PPID, bolest je koja se često javlja u starijih konja i ponija. PPID se pojavljuje u 20% do 25% konja starosti 15 godina ili više, ali se simptomi mogu pojaviti i u ranijoj dobi2,3.

Poremećaj regulacije hormona

Hipofiza je smještena na bazi mozga te proizvodi hormone, npr. ACTH, kao odgovor na moždane signale.

Kod PPID-a oštećen je normalni mehanizam koji kontrolira proizvodnju hormona hipofize. Povećana je proizvodnja hormona (ACTH) u hipofizi, a prekomjerna proizvodnja djeluje na cijelo tijelo konja.

Klinički znakovi PPID-a?

Konji mogu pokazivati brojne kliničke znakove PPID-a. Rani klinički znakovi PPID-a često se mogu zanemariti ili prvo povezati sa starijom dobi. 

Oni su:

 • Nastanak visećeg trbuha (pot-belly) i atrofija mišića duž gornje linije vrata povezani su sa smanjenjem mišićne mase.
 • Neuobičajena raspodjela tjelesne masti (ispupčene supraorbitalne masne naslage).

Progresijom bolesti javljaju se i ostali znakovi:

 • Razvoj duge, valovite dlake.
 • Odgođena ili nepotpuna sezonska promjena dlake .

Ozbiljniji klinički znak je povećana osjetljivost na infekcije (uključuje i infestaciju parazitima). Klinički znak PPID-a koji najviše zabrinjava je laminitis, stoga se kopito treba redovito pregledavati prilikom potkivanja.

Ostali znakovi su: 

Pojačano znojenje

Polidipsija i poliurija

Letargija

Neplodnost

Dijagnostika PPID-a?


Dijagnoza PPID treba se temeljiti na kliničkim znakovima i dijagnostičkim testovima1.

Za dijagnostiku PPID-a najčešće se uzima uzorak krvi kako bi se izmjerila razina hormona ACTH. Kako sezona utječe na koncentraciju ACTH u krvi, test bi bilo poželjno napraviti ujesen. Ako su rezultati testa dvosmisleni treba se ponoviti, ili se u nekih konja treba napraviti dodatni test, npr TRH stimulacijski test. 

I kao što je prije rečeno, u nekim slučajevima specifični klinički znakovi npr. duga valovita dlaka dovoljni su za točnu dijagnozu, . Rana dijagnostika i terapija PPID-a ključni su za poboljšanje kvalitete života konja i sprječavanje sekundarnih bolesti kao što su rekurentne infekcije i laminitis1,4,5.

Kako kontrolirati PPID ? 


PPID je doživotno stanje koje zahtjeva kontrolirano, svakodnevno liječenje, obično oralnim pergolidom i dodatnom njegom.5

Medikamentozna terapija 

 

Svaki konj je jedinstven. Doza pergolida koja je učinkovita kod jednog konja može biti potpuno neučinkovita za drugog. Temeljeno na veličini konja i pojedinačnom odgovoru na terapiju dozu pergolida treba prilagoditi kako bi se postigao optimalan odgovor na terapiju. Preporučuje se redovna kontrola optimalne doze (svakih 4 do 6 tjedana do stabilizacije ili poboljšanja kliničkih znakova) do postizanja najboljeg rezultata terapije s najmanje neželjenih učinaka.1,4

Dodatna njega

Uz medikamentoznu terapiju i opće stanje konja potrebno je pružiti sljedeću dodatnu njegu:

 • Kako bi konju bilo ugodno i suho dlaka bi trebala biti kratka tijekom cijele godine. Kad su temperature niske pokrijte ga.
 • Zbog visoke razine kortizola konj može imati slabiji imunitet od zdravog konja te lakše dolazi do infekcija. Zato su neophodni redoviti pregledi zuba, cijepljenje i  tretiranje protiv parazita.
 • Routinski pregled kod potkivanja pomaže kontrolirati nastanak laminitisa.
 • Kvalitetna hranidba konja i rutinsko mjerenje tjelesne mase je preporučeno.  
 • Kad se pojavi laminitis potrebna je hitna medicinska pomoć, olakšavanje boli i njega kopita.

 

 1. Equine Endocrinology Group. Recommendations for the diagnosis and treatment of pituitary pars intermedia dysfunction (PPID). July 2020. Available at: https://sites.tufts.edu/equineendogroup/ (accessed March 2022).

 2. Ireland and McGowan, et al. Vet J. 2018;235:22–33.

 3. McGowan TW, et al. Equine Vet J. 2013;45(1):74–79. 4. McFarlane D.

 4. Durham AE, et al. Equine Vet Educ. 2014;26(4):216–223.

 5. Carmalt JL, et al. Can J Vet Res. 2017;81:261–269.

keyboard_arrow_up